Eerder gepubliceerd in de 'Meppeler Courant'.

september 2009

Parzival voor de helft te koop

Europees kampioen Adelinde Cornelissen traint rustig verder


Spier- Aan een lang teugeltje galoppeert Parzival ontspannen door de binnenmanege. In het zadel zit Adelinde Cornelissen. Blauwe rijbroek, zwarte cap, haar in een paardenstaart. Als je niet beter wist, zou je niet vermoeden dat hier een absoluut toppaard loopt met een Europees kampioen op zijn rug. Geen opgevlochten manen, geen wedstrijdkostuum, geen staande ovatie van een uitzinnig publiek. Er wordt weer in alle rust getraind in Spier.

Adelinde

Afgelopen week liet het duo prachtige prestaties zien tijdens de Europese Kampioenschappen in Windsor. Met twee gouden en één zilveren medaille in haar koffer keerde Adelinde zondagnacht terug naar Beilen, waar zij maandagochtend direct de draad van trainen en lesgeven weer oppakte. 'Lekker', antwoordt ze op de vraag hoe het is om weer thuis te zijn. 'Het is fijn om ook met de andere paarden weer aan het werk te gaan. Natuurlijk geniet ik wel van het succes, daar train je ook voor. Maar daarna is er weer een volgend iets. Het is gewoon even leuk en daarna huppekee'.

Wat doet het succes met je?
'Volgens mij meer met iedereen om mij heen, dan met mij', lacht Adelinde. 'Het is hartstikke leuk, maar ik weet dat het heel betrekkelijk is. Afgelopen voorjaar, in april, raakte Parzival opeens geblesseerd. Ik stond er toen heel goed voor, had drie wereldbekerclassificaties gewonnen en zou in Las Vegas eens even flink mijn best gaan doen. Door één kleinigheid kan alles compleet een andere kant opgaan. Dan merk je wel hoe betrekkelijk het allemaal is. Natuurlijk ben ik superblij met twee keer goud en één keer zilver. Nu moet er getraind worden om het niveau zo te houden. Deze week mag Parzival een beetje rustig aan doen, maar de andere paarden hebben al een weekje vakantie gehad. Die moeten nu wel weer werken'.

Adelinde begint haar dagen met hardlopen. Haar filosofie is, dat niet alleen het paard, maar ook de amazone in topconditie moet zijn. Vervolgens rijdt ze op haar fiets naar Spier, om daar haar paarden te trainen. De middagen besteedt ze aan lesgeven. Sinds ze gebruik maakt van de accommodatie van Cor Jager in Spier hoeft ze niet meer naar haar lesklanten toe te reizen, maar komen deze met hun paarden bij haar.

Hoe komt het dat een toptennisser en een topvoetballer 'binnen' zijn en dat een dressuuramazone van jouw niveau de kost moet verdienen met lesgeven?
'Er is in de dressuursport niet zo heel veel geld te verdienen en er gaat heel veel geld inzitten. En Parzival, ja, dat is natuurlijk ook een heel waardevol paard'.

De nu twaalfjarige Parzival werd als veulentje gekocht door Henk Koers uit Hijken. Vijf jaar later vroeg hij Adelinde het paard te rijden om hem voor te stellen aan mogelijke kopers. Parzival was schrikachtig en lastig te rijden, maar Adelinde dacht al na drie passen: 'Wauw, dit voelt goed'. De verkoop ging niet door en Adelinde stapte in als mede-eigenaar. Nu wil Koers zijn aandeel in Parzival verkopen.

Moeten we ons ongerust maken over de verkoop van Parzival?
'Nee hoor, dat hoeft niet. Henk Koers kan zijn aandeel verkopen, maar mijn deel is niet te koop'.
Kun je opgezadeld worden met een nieuwe eigenaar waarmee je niet door één deur kan?
"Nee, want het is zo dat ik ermee in moet stemmen. Wie de helft van dit paard koopt, weet dat hij geld investeert om Parzival te behouden voor de Nederlandse topsport en dat hij er niet zelf op kan gaan zitten".

Je hebt nog geen sponsor, hoe kan dat?
'Ja, dat is ook zoiets', lacht Adelinde. 'Tot vorig jaar maart was ik nog gewoon amateur. Toen ik in het Olympisch kader kwam, heb ik mijn baan opgezegd. Voor de klas staan ging daar niet mee samen. Ik dacht: 'Ik ben nog nooit zover gekomen met rijden, laten we maar eens proberen echt door te stomen'. Eigenlijk ben ik nog maar kort professioneel bezig, ik heb hier pas vanaf april stallen gehuurd'.

Je traint bij Sjef Janssen, bondscoach en partner van Anky van Grunsven. Wat heeft je dat opgeleverd?
'Heel veel! Ik heb daar zo ontzettend veel geleerd. Als ik daar niet was geweest, was ik niet wat ik nu ben. Ze hebben zoveel kennis en ervaring. Ze zijn niet alleen bezig met het rijtechnische, maar ook met het hele management. Ik heb daar bijvoorbeeld geleerd dat je niet elk weekend op wedstrijd moet gaan, dat je moet pieken en plannen. Je kunt niet elke week in topvorm zijn. De kunst is om het zo te plannen dat je die topvorm er precies tijdens het EK is'.

Anky moest tijdens het EK een stapje terug doen. Heeft dat de verhoudingen niet verstoord?
'Nee, Anky is sportvrouw genoeg. Sport, dat is winnen en verliezen, dat weet zij natuurlijk ook'.

Na jouw fantastische kür op muziek, kwam Totilas in de ring en maakte een verpletterende indruk. Edward Gal streefde je voorbij. Kwam dat omdat Totilas zo'n enorm imponerende hengst is?
'Totilas is inderdaad heel imponerend en dat is goed. Dressuur is ook show. Natuurlijk moet het plaatje mooi zijn. Maar daarbij moeten de oefeningen ook correct zijn. Het eerste gedeelte van mijn kür was wel mooi. Daarna moest ik een beetje ingehouden rijden, omdat ik wat voorliep op de muziek. Daardoor kon ik niet voluit doorrijden'.
Kan Parzival nog verbeteren?
'Afgelopen week heeft Parzival wel heel goede proeven laten zien. Natuurlijk zijn er nog kleine dingetjes waarvan ik denk dat het nog beter kan. De grootste verbeteringen, die zijn al geweest. Hij was in het verleden altijd een beetje kijkerig, meer oplettend op de omgeving dan op mij. Dit weekend was hij echt super'

Wat zijn je toekomstplannen?
'Deze winter wereldbekers rijden, en dan kijken of Parzival de finale echt kan rijden en niet weer geblesseerd raakt". Volgend jaar de Wereldruiterspelen in Kentucky en als hij nog even goed blijft, in 2012 de Olympische Spelen in Londen'.

Komt er een 'Adelinde-fanclub'?
Adelinde lacht. 'Die ga ik niet zelf oprichten'.


Adelinde
Webworks by TLN Webdesign